RSS

Dear You Who is Perfect,

25 Nov

Different families practice different morals. Unwise to say that family A’s values is superior to family B, or that family A’s values is correct while family B’s is wrong and should be corrected.

Macam kau mazhab Shafi’i, kau solat tangan kau qiam bawah dada atas pusat, lepas tu kau tengok kawan kau mazhab Hambali qiam letak tangan bawah pusat. Lagi kau tak boleh terima, kau tengok perempuan mazhab Hanafi qiam tangan letak atas dada. Maka kau pun kata, “Ini salah! Solat korang tak sah! Tangan patut letak atas pusat macam aku!”

Sedangkan semua mazhab itu betul, tiada yang salah.

Namun kerana kau rasa morally kau paling bagus, maka kau pun subject orang lain kepada moral standard kau.

Kalau dalam psychology, trait ni disebut sebagai holier-than-thou effect which stems from self-serving bias. Kalau tak pernah dengar, pergi baca Epley and Dunning punya research atau nak senang faham bukak kitab Social Psychology karangan Myers.

Tambahan kepada bebelan rambang ini, sekiranya perbuatan men-subject-kan aku kepada your family’s values ni sekali dua takpe la jugak. Good to know about the extreme differences, though bad to know you would want me to follow your style. Tapi kalau dah lebih sepuluh kali, serius lah kau nak kena cekik.

Aku tengah sidai baju, kau suruh sidai cara kau. Memalukan kalau orang nampak tak tersusun, kata kau.

Lepas empat kali aku dengar kau cakap bab sidai baju, mulut aku gatal nak tanya kalau kau pernah baca paper pasal OCD. (Bouchard, Rheaume dengan entah sapa third author aku tak ingat – tajuk dia something about Responsibility and Perfectionism in OCD). Tapi aku tahan je la, sebab respect tu masih ada.

Aku panggil budak kecik meow, kau cakap aku tak respect budak tu. Bila aku cakap even parents dia panggil dia meow, baru kau cakap, “Oh.”  Baru nak terangkan oh kalau family kau tak boleh etc. Well family aku tak rasa panggil meow tu satu perkara yang menunjukkan disrespect. Bukannya panggil dia monyet ke, ungka ke, babi hutan ke. Mak cik aku panggil aku Ai meow~ Ai meow~ sampai aku besar, aku okay je. Bila dia panggil aku siap balas mengiau balik.

Tak bermakna kitorang tak respect sesama sendiri.

Tak bermakna aku kena follow style kau.

Dan untuk pengetahuan kau, aku takda masalah langsung dengan family kau. Tapi kalau kedepan-kedepan aku susah nak ngam ke, aku inferiority complex ke hapa ke, please be informed that aku punya fear dan discomfort adalah berpunca daripada kau sendiri. Cara kau portray family kau, cara kau gembar-gemburkan things.

Tulus dari hati, I don’t hate your family – but I hate how you want me to be like your family. I hate how you yourself instill discomfort and doubts in me whom you want to list as your family member in future. (Ada ka orang promo coklat kat customer, cakap benda yang buat orang doubtful dan takut, patut ke diorang beli coklat tu?)

And at this moment, I hate you.

Sekian.

.

Nota kaki: Haritu aku jumpak kat library, artikel pasal love relationship. Macam ada kaitan pulak. Aaron something-something punya artikel kat satu magazine ni, dia cakap boyfriend-men are SO VERY different from the husband-men. Boyfriend-men seeks to be regarded as the perfect guy, so they boast about things which are not true about them. Kalau tak pun, diorang besar-besarkan hal sesuatu supaya nampak lebih gempak daripada yang sebenarnya.
Macam contoh adalah sorang hamba Allah ni yang aku kenal, dia cakap kat minah X yang family dia disiplin kuat gila, kalau dia lewat bangun pukul 9 pagi dia dah malu nak ambik breakfast kat atas meja. Sekali minah X kahwin dengan dia, haram. Family yang langsung tak ada disiplin, adik yang tak hormat ibu bapa, tak ikut guidelines Islam, bangun pagi pukul 11 relaks je. Takda hormat langsung.
See the difference? Indah khabar dari rupa.
Sekian again.
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 25, 2012 in hu

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: